ituseenbitar.blogg.se

Hej! Jag använder mest den här bloggen för att skriva av mig när det behövs. Men hoppas ändå att någon kan ha nytta av den!

Myter om våldtäkt

Publicerad 2015-10-17 13:34:00 i Allmänt,

 
 
Skriver detta för att sticka hål på några vanliga myter om våldtäkt, och hur ett våldtäkts offer förväntas agera. Dock så stämmer inte detta in på hur verkligheten faktiskt ser ut och vi bör bland annat ändra frågorna som ställs under ett vanligt polisförhör. Något som jag också tycker är helt fel är att det sätts högre krav på offret än vad det görs på förövaren Jag tror att för att det ska bli någon ändring på lagen och den felaktiga synen på detta så skulle egentligen alla behöva bli utsatta för detta, så att dom faktiskt kan sätta sig in i offrets situation. Så här nere har jag listat några vanliga tankar som är felaktiga om våldtäkter.
  • Våldtäkter sker oftast i en mörk gränd av någon okänd man.
Faktum är att i 80/90% av fallen sker inomhus eller hemma hos dig av någon du känner.
  • Hon måste ha klätt sig utmanande..
Detta är en myt som oftast används för att lägga skuld på offret, och är en vanlig frågeställning i polisförhör. Egentligen så kan offret se ut och kläs sig som vem som helst, oberoende av vilka kläder denna har på sig.
  • Det är bara psykiskt sjuka som våldtar.
Fel, i dom flesta fallen är förövarna helt "vanliga" killar.Det kan vara din granne,någon du sett på ica eller din bästa vän. Dom flesta har träffat på våldtäktsmän utan att veta om det.Ett annat argument är också att "han skulle aldrig" ,det är såklart att någon som känner denna personen säger det. Men alla våldtäktsmän har ju också ett vanligt liv med vänner och anhöriga? Det är enklare att utgå ifrån att tjejen ljuger än att killen man tror sig känna skulle kunna våldta. 
  • Tjejer brukar ljuga och anmäla killar bara för att sätta dit dom eller för att dom ångrar ett sex.
Detta är bara fel fel fel. Jag har själv upplevt dom här anklagelserna, och det är fortfarande vad folk tror har hänt. Det är faktiskt fler våldtäkter som inte anmäls än tvärtom, mörkertalet är väldigt stort. Det kan såklart förekomma men det är väldigt ovanligt. Lika som innan används det här som ett vanligt argument för att misstänkliggöra och skuldbelägga den som blivit utsatt.Det egentliga problemet med våldtäkter är inte så kallade "falska" anmälningar utan alla våldtäkter som inträffat men som inte anmäls för att offret faktiskt inte vill  sätta dit killen eller för att hon skäms för det som hänt och inte vill att någon ska få reda på det. 
  • Om man inte skadas,gråter eller kämpar emot är det inte våldtäkt.
Faktum är att dom flesta våldtäktsoffer reagerar ofta helt annorlunda mot vad som är förväntat. Man blir ofta helt paralyserad och stel av rädsla,eller helt enkelt bara väntar på att det ska vara över. Så det här med att man förväntas skrika och göra motstånd i panik är ofta helt fel. 
 
För att göra mina svar mer trovärdiga så har jag också nedan en bild med statistik över hur det faktiskt är.
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: J Eliza

Publicerad 2015-10-19 09:31:53

diggar verkligen din blogg! bra information!!

Svar: Tack detsamma!!
ituseenbitar.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Är 16 år och bor i Stockholm!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela